Machiel van der Stelt

Machiel is in Werkendam op 18 juni 1964 geboren. Een klein jaar na het behalen van zijn MAVO diploma is Machiel in mei 1981 in dienst getreden bij het korps mariniers.

De basisopleiding tot marinier sloot hij af als "best man" en is daarna door zijn nog (te) jonge leeftijd, in combinatie met zijn achtergrond in de amateurmuziekwereld, een specialisistische opleiding gaan volgen als "pijper" binnen de groep Tamboers&Pijpers van het korps mariniers. Na diverse trainingen, functies en plaatsingen "all over the world" werd hij in 2003 gevraagd om de choreografie van de Marinierskapel der Koninklijke Marine en Tamboers&Pijpers op zich te nemen.

Naast een succesvolle stageperiode, onder leiding van de zeer ervaren choreograaf Marinus Vuijk bij de Douane Harmonie Nederland, heeft hij tien jaar lang shows voor de marinierskapel met tamboers en pijpers mogen ontwerpen, die wereldwijd succesvol zijn vertoond. Daarnaast hebben diverse amateur showbands en het Fanfare Korps Koninklijke Landmacht successen geboekt met de door Machiel geschreven shows, welke zowel in Nederland als daarbuiten werden uitgevoerd.

Vanaf 2007 raakte Machiel ook nauw betrokken bij het programma van de Nationale Taptoe door een groot project "400 jaar Michiel de Ruyter". Drie internationale orkesten van allure, de Royal Marines uit het Verenigd Koninkrijk, een Frans marineorkest en de eigen marinierskapel met tamboers en pijpers werden door hem samengevoegd in een wervelende show en wordt door vele kenners tot op heden nog steeds als een van de beste taptoeshows ooit genoemd. In 2008 wordt hij naast choreograaf ook de tambour-maitre van de marinierskapel en tevens hoofd tamboers en pijpers.

Momenteel werkt hij voor de Nationale Taptoe in een vast artistiek team van vier man als toegevoegd artistiek leider en is, onder andere, verantwoordelijk voor alle gezamenlijke items die worden uitgevoerd door de militaire beroepsorkesten. Ook wordt hij zeer regelmatig als adviseur/instructeur gevraagd door buitenlandse militaire muzikale eenheden of taptoeorganisaties.

Voor zijn jarenlange werkzaamheden bij het adviseren, uitvoeren of regiseren van grote militaire ceremonies en evenementen, met als hoogtepunt de lustrumviering en defile van het korps mariniers in 2015 op de Coolsingel, werd Machiel in April 2018 onderscheiden met het "ereteken voor verdienste". Dit is een unieke onderscheiding, welke sporadisch wordt uitgereikt binnen defensie.

Sinds 2014 is Machiel werkzaam als choreograaf en instructeur bij de Douane Harmonie Nederland.