Belangrijk Nieuws:

 

Woensdagavond 26 april genoot een vol theater Heerlen van het eerste concert o.l.v. nieuwe chef-dirigent Björn Bus. Voor de pauze een klassiek programma, met o.a. Marche Hongroise van Berlioz, Jazz suite no. 2 van Shostakovich en waarin ook fagottist Antoine Jansen schitterde in een niet vaak gehoord concerto van Jiří Pauer. Na de pauze veel swing en soul met vocale inbreng van Erica Yong. Muziek van Michael Jackson, Earth Wind and Fire en ook een sfeervolle hommage aan Ramses Shaffy kwamen voorbij. Erica Yong met nummers o.a. van Aretha Franklin, maar ook het mooie "Afscheid" van Volumia zong zij op een fantastisch heldere wijze. In de finale kreeg zij iedereen bijna "op de banken".

 

 

 

Björn Bus nieuwe dirigent Douane Harmonie Nederland

 

Met ingang van 1 januari 2017 wordt Björn Bus de nieuwe Chef-dirigent van Douane Harmonie Nederland. Hij zal vanaf die datum het baton van de huidige dirigent Frenk Rouschop overnemen.

Na een intensieve selectieprocedure met 44 sollicitanten heeft de talentvolle jonge dirigent Björn Bus zich onderscheiden als de meest geschikte kandidaat voor de vacante functie. 

Het management, bestuur en leden van de Douane Harmonie Nederland kijken uit om met Björn te gaan samenwerken en wensen hem veel plezier en succes in zijn nieuwe functie.

Zijn voorganger, Frenk Rouschop, is 18 jaar de muzikale leider van dit semi-professionele dienstorkest geweest. In goed overleg is besloten de samenwerking per 31 december 2016 te beëindigen. Frenk heeft aangegeven zijn muzikale carrière elders en op andere wijze te willen voortzetten. Het management, bestuur en leden wensen Frenk hierbij veel succes en bedanken hem voor zeer veel mooie muzikale herinneringen.

Overig Nieuws

 

 

Vlak voor de zomervakantie had dirigent Frenk Rouschop aangekondigd te gaan stoppen bij de Douane Harmonie. Op dat moment werd een proces in werking gezet, om tot een waardig opvolger te komen. Waartoe dat uiteindelijk resulteerde ziet u terug aan het eind van deze nieuwbrief.
Allereerst waren daar weer in het eerste weekend van september de traditionele Wereldhavendagen in Rotterdam, waar even zo traditioneel de Douane haar kunnen demonstreerde met muzikale medewerking van de Slagwerkgroep en Stageband.


.

 

Vervolgens toog de Slagwerkgroep op zondag 18 september naar Schiphol.
De luchthaven vierde haar 100 jarig bestaan en had voor de “naaste buren” uit de omliggende gemeenten een speciale dag georganiseerd, waar men
allerlei facetten m.b.t. de nationale luchthaven van nabij kon aanschouwen.
Zo kwam men aan het eind van een grote rondleiding op het platform waar
de brandweer en andere helpers hun vaardigheden lieten zien. Vijf demonstraties gedurende de dag, waarbij elke keer zo’n 1500 toeschouwers plaats namen
op de tribunes om demonstraties van de zgn. “de-icing”, het schoonspuiten
van aangekoekt ijs op de vliegtuigen te zien en ook nog een aardig brandje
werd geblust. De Slagwerkgroep zorgde met hun samba’s voor een prettige wachttijd voorafgaand aan de demonstraties.


Woensdag 21 september stond in het teken van de 2-jaarlijkse “Ontmoeting”.
Een dag waar de Post-actieven, gepensioneerde collega’s, uit het hele land naar Nieuwegein komen om een gezellige dag door te brengen.
Eén van de vaste onderdelen is een concert van de Douane Harmonie, nadat de Slagwerkgroep de binnenkomende gasten verwelkomd heeft met vrolijke samba’s.

.

 

Het gevarieerde concert had dit jaar als speciale gast sopraan Laetitia Gerards.
Een groot zangtalent, waarmee we al eerder werkten en die met
haar geweldige stem en voordracht de volle aandacht van het publiek genoot.
Opera, operette en het prachtige Summertime uit Porgy en Bess van Gershwin vielen bijzonder in de smaak.

 

 

Tijdens de Nationale Taptoe 2016 in Ahoy Rotterdam zorgde op zaterdag 1 oktober
de Stageband voor aangename muziek bij de inloop van het publiek.
Zowel ’s middags als ’s avonds werd het publiek bij binnenkomst aangenaam bezig gehouden met een diversiteit aan muziek.

 

Zaterdag 8 oktober werd onze vaste oefenlocatie Multifunctioneel gebouw “De Schulenburch” in Kamerik wederom omgebouwd tot een heuse concertlocatie voor
het jaarlijkse Goodwill concert. Met eigen mensen wordt het podium gebouwd
en stoelen gezet. Gelukkig krijgen we wel hulp van professionals die licht inhangen en geluid bedienen. Elk jaar weer mogen we een uitverkochte zaal tegemoet zien.
Ook dit jaar werd het publiek met veel gevarieerde muziek op haar wenken bediend.
Naast speciale gasten, musical-ster Bastiaan Sparnaay en mondharmonica virtuoos Hermine Deurloo (u kent haar vast van de Unox reclame), waren ook klarinettisten Judith Kruize, Hadewych Peters en Christof May te horen in een uitdagende compositie met klezmer muziek. Voor het eerst had de Slagwerkgroep een plaats op het hoofdpodium
met veel variatie in de muziek.
Zowel melodische instrumenten als allerlei andere ongestemde slagwerkinstrumenten kwamen voorbij.

 

Hele korte pauze, want maandag na het Goodwill concert trad het orkest aan in de Amsterdam Arena om de volksliederen te spelen tijdens de interland Nederland-Frankrijk.
’s Middags een soundcheck, let op! niet op de gekalkte lijnen lopen is
de  indringende raad en na de maaltijd rijkelijk op tijd aantreden om ook weer op
tijd de volksliederen te spelen. Toch altijd een mooi moment.Vervolgens op woensdagmorgen 2 november de beurt aan de klarinetgroep.
Dit gelegenheids ensemble treedt zo af en toe op. Plaats van handeling is vaak een school of een instelling waar een educatief programma wordt gespeeld. Een verhaal wordt verteld en de kinderen actief worden betrokken om mee te doen. Klappen, ritmisch gevoel, wat soms met veel herrie gepaard gaat. Maar iedereen, kinderen, begeleiders, docenten en muzikanten hebben het altijd naar de zin. Dit keer ging de reis naar Rozenburg, Zuid-Holland, waar in het plaatselijke theater “De Ontmoeting” ook letterlijk die ontmoeting plaats vond. Na afloop mochten de kinderen nog proberen of ze ook op een klarinet konden spelen.


 

Vervolgens op de elfde van de elfde naar Margraten. Want in Limburg wordt natuurlijk carnaval gevierd en had de 66 jaar bestaande carnavalsvereniging de Kleindererre ons gevraagd een speciaal “Night of the Prins” concert te geven. Niet verwonderlijk dat de broer van onze dirigent Frenk Rouschop, Harry Rouschop de president is van deze carnavalsvereniging. Niet alleen speciale gast Suzan Seegers verraste met een aantal prachtige liedjes. Van een liedje van Toon Hermans tot aan Limburgse streekliedjes en van o.a. het Dorp van Wim Zonneveld tot musical. Daarnaast traden ook een aantal Limburgse artiesten en plaatsgenoten op met degelijke carnavalsliedjes. Mede-presentator Hans Prompers zorgde met eigen presentator Leo Bouritius voor vele lachwekkende sketches gedurende het programma. Dit ging bijna geheel in dialect, wat bij het publiek zeer aansloeg. Kortom een geslaagd feestelijk concert, waarbij o.a. Suzan Seegers en Frenk Rouschop ook nog een mooie carnavalsonderscheiding ontvingen.

 

 

 

 

 

 

 

 

Op maandag 14 november verzorgde de Slagwerkgroep de muzikale afsluiting van een bijeenkomst van vrijwilligers, die elk jaar andere mensen helpen bij het verzorgen van de inkomsten- en loonbelasting aanslagen. Dit concert werd in theater de Kom in Nieuwegein als dank voor hun inzet verzorgd door de Slagwerkgroep, welke de zaal ook actief betrok bij een enkel nummer om vooral mee te doen.

Veel enthousiasme in de zaal en waardering van het publiek voor dit optreden.
En nog was de koek niet op in november. Twee belangrijke optredens voor de boeg. Deze stonden in het teken van de officiële opening van het Joint Inspection Centre op Schiphol. Een gezamenlijk initiatief van de Douane, Amsterdam Airport Schiphol, KLM Cargo en Air Cargo Netherlands. Het Joint Inspection Center heeft tot doel om een veiligere en efficiëntere vrachtafhandeling op Schiphol mogelijk te maken door verschillende handhavers en inspectiediensten samen te laten werken aan controles van luchtvracht. Naast de Douane maken de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), Inspectie Leefomgeving en Transport (ILenT), de Koninklijke Marechaussee (KMar) en de Autoriteit Nucleiare Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS) gebruik van het JIC.
Op zaterdag 19 november verzorgde de Slagwerkgroep optredens tijdens de open dag voor collega’s en familieleden.

 

 

De officiële opening vond plaats op dinsdag 22 november en werd verricht door Zijne Koninklijke Hoogheid Koning Willem Alexander. Hij drukte op een knop, waarna hij symbolisch een pakket per vliegtuig liet vertrekken, nadat alle controles hadden plaatsgevonden en goedgekeurd. De Douane Harmonie zorgde voor de muzikale omlijsting.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tot slot gekomen in de maand december. Een feestelijke maand, Sinterklaas tijd, Kersttijd, maar ook een beetje weemoedige maand. Dat kwam natuurlijk vanwege het naderend afscheid van dirigent Frenk Rouschop. Een beetje merkbaar was dat al bij de jaarlijkse Sint Nicolaas intocht bij het Sophia Kinderziekenhuis. Een hele lange traditie ligt daar, omdat de Douane Harmonie al heel veel jaren dit belangeloos verzorgd. Na een grote rondtocht buiten het ziekenhuis, waarbij de Sint achter het orkest in een ouderwetse politie Porsche werd rondgereden, werd daarna Frenk al bedankt door Sint voor zijn langjarige medewerking bij deze intocht. Uiteraard speelde de harmonie het toepasselijke “dank u Sinterklaasje”. De lekkernij was voor de maestro.

 

Vervolgens gaat Sint Nicolaas bij alle patiëntjes langs en verzorgt het orkest, afgewisseld door de slagwerkgroep nog een mooi concert.

 

En dan het laatste en ook wel belangrijkste memorabele moment van 2016. Het afscheidsconcert van Frenk Rouschop op 13 december in het Theater Zuidplein in Rotterdam. Zoals helemaal aan het begin geschreven, had hij aangekondigd te gaan stoppen per 1 januari 2017. Persoonlijke redenen lagen daaraan ten grondslag. Frenk vertelde regelmatig te worden gevraagd voor gastdirecties, jury deelname en workshops. Mede doordat hij nog enkele orkesten dirigeert, ontbreekt het hem simpelweg aan tijd om hier aan gevolg te kunnen geven. Na rijp beraad heeft hij dus besloten om de baan bij de Douane Harmonie na ruim 18 jaar op te geven. Na een uitvoerige sollicitatie- en proefspel periode, met maar liefst 44 kandidaten is uiteindelijk de keus gevallen op  Björn Bus. Hij wordt per 1 januari de nieuwe chef-dirigent. Met een beetje weemoed, maar zeker ook feestelijk werd dus met een prachtig concert afscheid van Frenk Rouschop genomen. Met een door hem samengesteld programma, waarin naast speciale gast Suzan Seegers, ook zoon Jordi op altsax zijn kunnen demonstreerde.
Jordi studeert momenteel op altsaxofoon aan het conservatorium in Amsterdam.  


 


Ook enkele collega’s uit het orkest lieten solistisch van zich horen. Voor alle solisten had Frenk enkele leuke anekdotes voorhanden. Aan het eind werd door hem in een persoonlijk woord iedereen bedankt en was het tijd om zijn opvolger te presenteren. Reeds in kostuum gestoken werd Björn Bus voorgesteld en hij dirigeerde direct een aan Frenk Rouschop opgedragen compositie. Frenk moest in de zaal gaan zitten om zo dit werk aan te horen. Gecomponeerd door collega Paul Dzon en met enkele noten uit het Limburgs volkslied daarin verweven (Frenk is tenslotte ras-Limburger), had Paul Dzon een snel werkje geschreven met daarin wederom een hoofdrol voor Frenk’s zoon Jordi.

Daarna de officiële woorden van de Algemeen Directeur Douane Ali van Berckel, zij is tevens beschermvrouw van de Douane Harmonie en een afscheidswoord van manager Fred Koops. Lovende woorden aan het adres van Frenk, wat culmineerde in een geschenk van de muzikanten in de vorm van een bronzen beeld, een dirigent. Op de foto ontbreekt de baton (dirigeerstok), maar dat was voor de veiligheid even in papier gehouden. Tevens werd Frenk benoemd tot erelid van de Douane Harmonie Nederland.

 

Na afloop werd met een receptie afscheid van Frenk genomen en gaan we 2017 in met een nieuw artistiek leider. Met een frisse blik kijken we uit naar de samenwerking met Björn Bus en staan er al weer de nodige uitdagingen te wachten.

.