Nieuws:

Ook het 2e halfjaar van 2017 was rijkelijk gevuld met diverse optredens.
Dat begon al op 31 augustus in Harlingen.
Daar werd een concert gegeven ter gelegenheid van de visserijdagen. Op het laatste moment werd van een buitenlokatie uitgeweken naar het gerestaureerde entrepotgebouw. Het podium buiten was te klein om het orkest en zeker ook zangeres Iris Kroes met haar harp plaats te geven. Ook in het entrepotgebouw was het een beetje passen en meten, maar de omgeving is voor douanemensen vertrouwd en sfeervol was het zeker voor het zeer enthousiaste publiek.

 


Iris Kroes, winnares van het 2e seizoen van The Voice of Holland, zong met het orkest enkele nummers en begeleidde zich bij 2 nummers op haar harp, een geschenk van
Marco Borsato, haar toenmalige coach.


De leden van de stageband waren aansluitend op zaterdag 2 september ook in Harlingen te beluisteren tijdens diezelfde visserijdagen. Nu in de visserijhaven, waar de hele zaterdag demonstraties plaatsvonden van politie, brandweer, reddingsdiensten en vissers, en het publiek ook mee kon varen op diverse schepen. De stageband zorgde voor sfeervolle muzikale klanken.

 

.

In datzelfde weekend 2 en 3 september was de slagwerkgroep tijdens de wereldhavendagen in Rotterdam aanwezig bij de grote Douane-stand. Tijdens die wereldhavendagen kan het publiek bij de Douane allerlei informatie krijgen over de gevarieerde werkzaamheden. Zelfs de duikploeg liet in een grote tank zich onder water bekijken. Daarnaast demonstraties met speurhonden en regelmatig optredens van de slagwerkgroep met afwisselend leuke nummers met velerlei slagwerk en als sambaband op het ponton spelend. Aan dit ponton meerden ook de douaneboten, welke rondvaarten verzorgden. Het weer zat het hele weekend ook mee. Altijd belangrijk om het geheel nog meer te laten slagen. 

Op 15 september verzorgde het orkest een regioconcert in Groningen, wederom met zangeres Erica Yong. Ook een gastoptreden van 2 collega’s uit het hoge Noorden, Sjuul Goard en Marten Boonstra.
Vele collega’s uit de 3 noordelijke provincies waren naar Martiniplaza gekomen om te genieten van een gevarieerd programma. Een mooie ouverture, Pershing, een mooi solistisch optreden van Antoine Janssen op fagot, muziek van Shostakovich was te horen en de altijd kleurrijke IMMS Holland mars van Henk van Lijnschooten.
Daarnaast ook hedendaags repertoire van o.a. Michael Jackson, Michael Bublé en Volumia om maar enkele te noemen.

 

Op zondag 17 september in Utrecht nam instructeur Charles van Zanten afscheid van de slagwerkgroep. Er was een zeer gevarieerd programma samengesteld en enkele leden van de slagwerkgroep hadden voor een sfeervolle aankleding gezorgd met “Douane gerelateerde” voorwerpen.

 

 

 


Op 6 en 7 oktober waren orkest en sambaband in Oostende om optredens te verzorgen tijdens de Internationale Taptoe België. De sambaband verzorgde optredens tijdens de inloop van het publiek. Dat werd erg op prijs gesteld, gezien de reacties. Vermeldenswaard te berichten dat de sambaband onder leiding stond van de per 1 oktober aangetreden nieuwe, enthousiaste en jonge instructeur Arend Bruijn. Het orkest trad op met hun taptoe show “Earth and Fire”. Ook waren er optredens te zien van Musique de l’infanterie Armee de Terre uit Frankrijk, de Belgische Luchtmachtkapel, de Presidential Guards Band uit Bulgarije, de Fanfare Bersaglieri uit Italië, een dansgroep met begeleidingsband uit Mexico en de Massed Pipes and Drums.


 

Foto hierboven: Frans Limonard


Eén week later op 14 oktober was het alweer aantreden in thuisbasis Kamerik voor de 27e editie van het Goodwill-concert. Ooit opgezet voor inwoners van Kamerik en verre omstreken en donateurs, nadat de Douane Harmonie was verhuisd vanuit Rotterdam. En wederom kon een volle zaal genieten van een zeer afwisselend programma. Maar dat wordt dan ook verwacht door de vele en daaronder veel vaste bezoekers. Ook die avond zangeres Erica Yong als speciale gast. Inmiddels samen met het orkest een geoliede twee-eenheid. Dat bleek zeker bij het laatste nummer, waarbij Erica het publiek direct uit de stoelen liet staan en het er swingend en dansend aan toe ging.

 

Ontbrekende factor in deze editie van het Goodwill-concert was de slagwerkgroep. Dat had te maken met de eervolle uitnodiging om in het hoofdprogramma van de Internationale Taptoe België, editie Lommel, op te treden. En die editie vond plaats op 14 en 15 oktober.
Daarom de keuze van de slagwerkgroep, in goed overleg, om daar op te treden.
Ook in Lommel weer een sterk bezet deelnemersveld. Met uit Nederland ook Show en Marchingband K en G uit Leiden, het Reünie orkest van de Artillerie, met geschut, en verder o.a. dansgroep met begeleidingsband uit Mexico, Massed Pipes and Drums, de Antwerpse Politiekapel, de Fanfare Bersaglieri uit Italië en de Presidential Guards Band uit Bulgarije.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Een bijzonder “dienstoptreden” vond plaats op 24 oktober. Daar was de afscheidsreceptie van de vertrekkende bewindslieden van Financiën minister Jeroen Dijsselbloem en staatssecretaris Eric Wiebes. Het combo verzorgde daar de muzikale omlijsting. Wat echter geheim was gehouden, betrof de “overval” van het orkest tijdens de receptie. Plotseling kwamen 3 muzikanten aangemarcheerd en zetten het nummer “Highland Cathedral” in. Daarna verscheen vanuit enkele hoeken geleidelijk aan het voltallige orkest. Een mooie en gewaardeerde verrassing voor de vetrekkende bewindslieden.

 

 

 

Vervolgens een nieuw concept uitgevoerd op 10 november in poppodium Annabel in Rotterdam. Hier werd de samenwerking aangegaan met partyband the Buzz. Daarin speelt onze gitarist Frans Limonard. Derhalve een soort pop/soul/swing concert met verdere vocale inbreng van Erica Yong. In een anders geformeerde setting, de podiumafmetingen dwongen die posities af, werd een non-stop programma gespeeld van zo’n anderhalf uur. In dat programma allemaal bekende hits uit de 80-er, 90-er en 00-er jaren. Afwisselend speelden orkest en partyband, maar ook samen. Het orkest begeleidde de 2 zangeressen van de band en bij de partyband werd af en toe door een blazerssectie uit het orkest voor ondersteuning gezorgd. De toegift werd natuurlijk door alle medewerkenden verzorgd. Het publiek kon alleen staan, maar had daar geen enkele moeite mee en liet op de dansvloer veelvuldig haar aanwezigheid zien. Een zeer geslaagd evenement en zeker in de toekomst voor herhaling vatbaar. Wellicht maar eens naar Paradiso voor de Amsterdamse variant. We opereren tenslotte landelijk met het orkest. 


Dan een bijzonder jubileum op 5 december. Dit jaar maar liefst voor de 40 e (!) maal verzorgde de Douane Harmonie de muzikale bijdrage bij de intocht van Sint Nicolaas bij het Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam. Wat ooit begon bij het toenmalig aan de Bergweg in Rotterdam gelegen ziekenhuis, is uitgegroeid tot een vaste waarde tijdens alle jaarlijkse optredens.
Werd in de beginjaren nog wel eens het staande optreden buiten in een laagje smeltende sneeuw uitgevoerd, nadat Sint in optocht was voorafgegaan, sinds de verhuizing nabij het Erasmusziekenhuis wordt na de intocht op een later tijdstip een concertje gegeven in het gebouw. Wel zo aangenaam voor kinderen, ouders, bezoekers en verplegend personeel.

 

Tot slot van dit jaar twee uitverkochte kerstconcerten. De eerste was op 20 december bij muziekcentrum Adams in het Limburgse Ittervoort. Al jaren heeft de Douane Harmonie ook zakelijk een prima contact met deze firma en derhalve doet het orkest ook iets terug in de vorm van een kerstconcert.


In een sfeervolle setting werd samen met zangeres Erica Yong een even sfeervol als herkenbaar concert gegeven. Bekende kerstliederen werden uitgevoerd, zoals Jingle Bells, I’m dreaming of a white Christmas, zong Erica Yong o.a. Oh Holy Night, All I want for Christmas, maar ook Bohemian Rhapsody kwam voorbij. Niet eens zo verwonderlijk, omdat dit nummer van Queen de laatste 14 jaar op 1 staat in de top 2000 op de radio.

 

 

Patrick Spelthaen speelde op fantastische wijze een compositie van Philip Sparke, Saturday Serenade from Manhattan, waarin hij zijn technische en lyrische vaardigheden demonstreerde.
Ook solistische bijdragen van Sarina Brouwer en Richard Didden. Zij soleerden in het lieflijke nummer Guten Abend, gut´Nacht van Johannes Brahms.


Een heel bijzonder en verrassend optreden werd verzorgd door de trombonesectie. Niet alleen hun optreden was verrassend, ook de samenstelling was dat zeker. Dirigent Björn Bus was gevraagd mee te spelen, hetgeen hij vol overgave deed. Zoals hijzelf zei, zijn oude liefde weer even opgepakt, werd een oude compositie van Frank Sinatra gespeeld. Bewerkt door jazztrombonist J.J. Johnson, werd het met begeleiding van het combo, een swingende uitvoering van "the old devil moon".


Twee dagen later op 22 december werd datzelfde kerstconcert nogmaals uitgevoerd in Rotterdam in de volle kantine van het Belastinggebouw.
Daarmee werd een jaar afgesloten met vele optredens. Optredens welke voor 2018 al weer volop staan genoteerd. Kijk in de agenda op onze website en voor andere info op onze facebookpagina.