-Ontstaan-

Nadat een paar enthousiaste Rotterdamse Douaniers eind 1954, begin 1955 al een paar keer een verzoek bij de toenmalige Dienstleiding hadden neergelegd, werd officiëel op 26 april 1955 de Douane Harmonie Nederland opgericht.
De eerste jaren repeteerde men in het toenmalige belastinggebouw aan de Puntegaalstraat, in de Rotterdamse volksmond “Pluk-me-kaal-straat” genoemd. De vorderingen gingen door en zo kwam de tijd, dat het orkest verhuisde naar de destijds speciaal voor muziekverenigingen gebouwde hal “de Schalmei” in Rotterdam Zuid. Hier kwamen de ontwikkelingen van het orkest in een stroomversnelling. Collega's uit het hele land konden lid worden. De oprichters hebben dus destijds al een voorzienigheid gehad, die vandaag de dag nog volledig stand houd.

Mede door de komst van muzikanten uit het hele land en behoefte aan wat betere repetitie mogelijkheden, werd in 1990 gezocht naar een meer centrale locatie en die werd gevonden in het huidige repetitiegebouw, het Multifunctionele pand de Schulenburch in Kamerik, even ten noorden van Woerden. Daar beschikt de Douane Harmonie Nederland over een aantal zalen, een grote sporthal en een naast gelegen voetbalveld voor het oefenen van de taptoeshow en een grote aangebouwde ruimte voor instrumentarium, uniformen en bibliotheek. Er wordt iedere week op woensdag overdag gerepeteerd.

Mede gesteund door beroepsmusici, meestal als leider van een orkestsectie, professionele begeleiding bij ontwerp en uitvoering taptoeshow door Machiel van der Stelt, muzikale- en artistieke adviseurs en een professioneel management, is de Douane Harmonie Nederland uitgegroeid tot een semi-professioneel orkest dat van vele markten thuis is.

-Taken van de Douane Harmonie Nederland-

Als representatieve vertegenwoordiger van de Belastingdienst in haar geheel en de Douane in het bijzonder verzorgt de Douane Harmonie Nederland binnen de Belastingdienst diverse optredens. Dat zijn bijvoorbeeld optredens bij beëdigingen, sportdagen, openingen van gebouwen, doop van Douanevaartuigen en het inhalen van de lopers van de Nijmeegse vierdaagse om er enkele te noemen. Verder verzorgt zij vele diverse optredens buiten de dienst, zoals concerten, taptoes en is ze te zien bij grote evenementen.

-Optredens-

De afgelopen 50 jaar was de Douane Harmonie Nederland bij vele evenementen te gast en verzorgde o.a. optredens tijdens: - Bezoek koningin Beatrix aan Rotterdam - Vierdaagse Nijmegen, waaronder een paar keer een volledige week - TV-optredens tijdens de “VARA Belastingshow” - TV-optreden drumband bij Linda de Mol, “love-letters” - Openingsshow Wereldruiterspelen in Den Haag - Optredens voor de Nederlandse ambassades in Luxemburg, Bonn en Parijs - Doop van zeeschepen - Nederlandse vertegenwoordiger bij Musikschau der Nationen in Bremen (5x) en Musikparade de Nationen in Hannover (2x) - Concerten in vele steden in binnen- en buitenland - Deelname aan optochten, bloemencorso's.

-Dirigenten-

De afgelopen vijftig jaar stonden als dirigent voor het orkest de heren: -Roelvink -Kupers -Rino v.d. Luijt -Hans Hardonk -Jaap Koops -Anno Appelo -Frenk Rouschop

-Geluidsdragers-

Werd, voor het gevoel al weer lang geleden, de muziek vereeuwigd op een vinylschijf, de LP, vandaag de dag is het gebruikelijk om een CD als geluidsdrager te produceren. Dat alles en in die volgorde kwam ook bij de Douane Harmonie aan bod. 2 LP's en inmiddels 5 CD's werden uitgegeven en het de laatste paar jaar zijn daar nog eens 8 CD's bijgekomen, maar die zijn geproduceerd voor muziekuitgeverij Tierolff. De vernieuwing gaat echter door en daarom werd in april 2005 de eerste en speciaal daarvoor geproduceerde jubileum DVD uitgebracht. In 2013 kwam de eerste “kerst-cd” uit met zang van Renée van Wegberg en Norbert Kögging.